mailform sitemap home
select your language
Toeristische informatie

De toerist heeft in Roemenië de mogelijkheid van de ene in de andere cultuur te reizen, terwijl men toch binnen de landsgrenzen blijft. Dat maakt een vakantie in Roemenië tot een bijzondere ervaring! Een reis door dit land betekent in sommige opzichten een reis terug in de tijd. Vooral op het platteland ziet u taferelen, die in het westen tot het verleden behoren. Herders trekken met hun schaaps- en koeienkudden over de uitgestrekte weidegronden, akkers worden met paarden, waterbuffels en ossen bewerkt.

HET LANDSCHAP
De belangrijkste bergketen wordt gevormd door de Karpaten, een middelgebergte dat bij het Slowaakse Bratislava begint en bij de Oekraďne het Roemeense land binnenkomt. Bij de stad Bra_ov buigen de Karpaten af naar het westen, zodat ze de Transylvaanse hoog-vlakten in het hart van Roemenië als het ware in hun greep houden. De grootste en belangrijkste rivier van het land is de Donau, die over 1076 km door Roemenië stroomt. Ze komt in het westen het land binnen en wringt zich dan eerst door een kloofdal (Portile de fier, ijzeren poort), dat door de aanleg van een stuwdam grotendeels is veranderd in een kalm meer. Roemenië heeft ongeveer 3500 meren, ze zijn te vinden langs de Donau en in de Karpaten.

VOLKSCULTUUR
Op het gebied van volkstraditie en gebruiken is Roemenië één van de rijkste landen van Europa. Prachtig zijn de rijk geschakeerde klederdrachten, die men vooral kan aantreffen in Noord-west Roeme-nië. De wijde witte bloezen en de kenmerkende pothoedjes vallen hierbij op. Ook volksmuziek en volksdans behoren in Roemenië al eeuwen tot het culturele erfgoed.

KLIMAAT
Roemenië heeft overwegend een landklimaat, de zomers zijn in de vlaktes het heetst. In juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot 35 graden C. In de bergen en aan de kust is het enkele graden koeler. De hoeveelheid neerslag is ook erg gunstig, in Cluj-Napoca bijv valt 500 mm neerslag per jaar en dat is toch beduidend minder dan in Nederland (800 mm). De droogste maanden zijn juli, augustus, september en oktober.

FAUNA
De dierenwereld in Roemenië is uniek in Europa. Door de onge-reptheid van het land zijn er hier nog diersoorten, die in de rest van Europa bijna niet meer voorkomen. Zo leven er in de Karpaten nog bruine beren, wolven, gemzen, lynxen, marters en steenarenden. Op het plat-teland zult u ongetwijfeld nog broedende ooievaars tegenko-men, zelfs de zeldzame zwarte ooievaar kunt u er aantreffen. In heuvels en vlaktes zijn nog grote populaties dassen te vinden. In de bergrivier-tjes ziet men behalve forel ook otters en ijsvogeltjes. Vele zeld-zame vlinder-soorten kan men er bewonderen.

FLORA
Botanisch gezien is Roemenië een interessant land. Naast 600 soorten cultuur-planten kent het land nog 3136 soorten wilde plan-ten. De beukenbossen van Roemenië nemen in Europa een bijzondere plaats in (een vierde gedeelte van Roemenië is bebost).
In de ondergroei van deze beukenbossen treft u een grote variatie van zeldzame planten aan, die we buiten de Karpaten nergens anders vinden. Enkele voorbeel-den: rood langkruid, hartbladige smeerwor-tel, karpaten boterbloem en transyl-vaanse leverbloempje.
Op slechts 900 m komt de edelweiss al voor, terwijl men hele velden met orchide-ëen kan bewonde-ren. Vooral de junimaand is één bloemenpracht, voordat de boeren de zeis hanteren.
In de Turda-kloof groeit de wilde knoflook (behalve in Turkmenistan en hier, nergens ter wereld), die lekkerder is dan de gecultiveerde.
 

KARPATEN


De Karpaten is een gebergte, dat door heel Roemenië loopt. De zuidelijke Karpaten zijn het hoogst (tot 2500 meter).
In het Nationaal Park Retezat kan men de zoogdieren, die hier nog volop voorko-men, goed bestude-ren omdat er niet op wordt gejaagd.
In het noorden (Rarau-gebergte) liggen nog oerbossen met beuken van meer dan 400 jaar oud.
Ook in de Karpaten is de verstoring door de mens te zien, echter minder dan in de andere Europese bergketens.

APUSENI-GEBERGTE
Het Apuseni-gebergte maakt deel uit van de West-Karpaten en ligt tussen de steden Oradea, Stei (Dr. Petru Groza) in het westen en Cluj-Napoca en Turda in het oosten.
Via halfverharde wegen is het gebied voor autoverkeer sinds een paar jaar 's zomers ontsloten.
Het gebergte doet denken aan de Ardennen en de Vogezen, maar is veel ruiger en uitgestrekter. Uniek voor Europa is hier het grote karstgebied met meer dan 10.000 grotten (druipsteen- en zelfs een ijsgrot met gletsjer erin), onderaardse riviertjes, watervallen en meren (o.a. zoutmerem met Dode Zee-effect). Aan de rand is bewoning en in het gebergte zijn enkele vakantie-huizen.

Flora
Men vind er uitgestrekte loofbossen (vooral beuk en eik) met hun specifieke plantengroei en op de hoger gelegen delen naaldbos (spar).
De flora is er uitbundig, al zijn er ook uitgestrekte delen overbegraasd door schapen, koeien en paarden. Op de bergweiden vind men vele zeldzame plantensoor-ten, waaronder de Sering (Syringa Josikaea) en de Dacische Lijsterbes (Sorbus Dacica). In het voorjaar kleuren de weiden uitbundig, in mei en juni is het gebied op z'n mooist.

Fauna
De fauna is er nog compleet met de grote rovers bruine beer, wolf en lynx. Anders dan in het Nationaal Park Retezat zijn ze hier door bejaging erg schuw en men zal ze vrijwel zeker niet tegen komen.
Dat geldt niet voor de andere diersoorten, zoals ooievaar, waterspreeuw, notenkraker en ijsvogel. Wie er oog voor heeft zal ze kunnen observeren.
's Nachts kan men de roep van de oehoe horen.

Mogelijkheden:


Speleologie
's Zomers is het Apuseni-gebergte een geliefde verblijfplaats voor speleologie-liefheb-bers. In het centrale deel vind men meer dan 10.000 grotten; bezoek eraan zonder gids kan gevaarlijk zijn. Grotten zijn er in vele soorten en maten; van moeilijkheidsgraad I (eenvoudig, droog en horizontaal, geen nauwe doorgangen, met makkelijke opstapjes) tot moeilijkheidsgraad VI, waarbij men grote moeilijk-heden tegenkomt in grote, diepe systemen, nat, verticaal en met ijs, waarbij men meer dan 6 uur ondergronds verblijft.
Een must is de kathedraal-grot CETATILE PONORULUI. De ingang is 70 meter hoog en in het dak zitten lichtvensters, waardoor planten naar binnen hangen.
In een 4 uur durende wandeling volgt men de rivier door de berg heen (moeilijk-heidsgraad III: horizontaal, nat, met enkele matige moeilijkheden).
Met een gids, berg-schoenen en een hoofdlamp is deze wandeling voor iedereen met een goede conditie te doen.

Wandelroutes:
Er is rond de kampeerplekken een netwerk van 18 wandelroutes met tekens op bomen uitgezet. De wandelingen zijn 1,5 tot 32 km. lang en lopen door bezienswaardige valleien en kloven; men komt bergweiden en bergtoppen (rond 1640 m.) tegen.

Klimwanden:
Op verschillende bergwanden is het mogelijk te klimmen. In de Turda-kloof (Cheile Turzii) bij Turda kan men ook langere routes loodrecht omhoog klimmen. De boorhaken zijn over het algemeen niet betrouwbaar, dus zelf materiaal meenemen.

Kampeerplaatsen:
In het gebergte zijn twee kampeerplekken: Padis en Glavoi.
In het gebied onder Huedin is kamperen bij de boer (agro-toerisme) is mogelijk, inlichtingen: Agentia de Turism Rural "Romanta", tel./fax 0040.64.251585.
Aan de E60 tussen Huedin en Cluj-Napoca bij het dorp Gilau ligt een goede camping ("Eldorado") met Nederlandse eigenaar.

Skipistes:
's Winters is het Apuseni gebergte door sneeuwval voor verkeer onbegaanbaar.
Met de rugzak en toerski's zijn trektochten mogelijk. Er zijn enkele skipis-tes met lift, o.a. in Baiesoa-ra, Stâna de Vale (met hotel) en Arieseni. Overnach-ten in berghutjes is in Arieseni mogelijk. De voorzieningen zijn primitief.

Gidsen:
Goede gidsen zijn er nog niet veel. Het lijkt soms wel dat iedere Roemeen je zegt te kunnen gidsen, maar kwaliteit blijkt pas ter plekke.
De Karpaten zijn niet gevaarlijker dan andere bergketens in Europa. Heeft men ervaring met het wandelen in de bergen, dan kan men goed zonder gids op pad in het Apuseni-gebergte.
Wie de grotten in wil (en wie wil dat niet met zoveel grotten), doet er goed aan een deskundige gids mee te nemen. Met een gids ziet en hoort men meer, ook tijdens de wandelingen.
Vooraf worden afspraken gemaakt over de activiteiten (wandelen, klimmen, speleo of skiën) en de zwaarte ervan. De gids is verantwoordelijk voor de activiteiten. Kosten gids (prijspeil 1998): 50 DM/dag voor een groep van 3 tot 9 personen. Afhankelijk van de ervaring van de gids kan de prijs hoger of lager liggen.
De groep neemt zelf de benodigde materialen mee (tenten, kampeerspullen, klimuitrusting, speleo-materiaal, wandelschoenen, alpineski's).
De gids heeft zijn eigen uitrusting, hij maakt tijdens de het verblijf in de bergen deel uit van de groep en de groep zorgt voor de voeding.
Tip: koop op de eerste dag met de gids het voedsel op de plaatselijke markt.
De tenten kunnen niet onbeheerd achtergelaten worden. Steeds is er dus iemand van de groep een dag kampbeheerder.
Het is ook mogelijk, om tegen een geringe vergoeding iemand mee te nemen, die voor de groep kookt en tegelijk het kamp beheert.
In overleg kunnen de volgende zaken voor u worden geregeld:
1. Verblijf voor en na de trektocht
2. Vervoer bagage naar de kampeerplek
3. Vervoer personen naar en van de kampeerplek per bus
4. Inkoop van voedsel.
 
 

BESCHRIJVING UITSTAPJES
TURDA KLOOF (CHEILE TURZII), TRASCAU GEBERGTE (MUNTII TRASCAU).

Vanuit Camping Eldorado richting Gilau en Floresti naar de stad Cluj Napoca.
Na plaatsnaamzuil Cluj Napoca voor viaduct rechts de oprit op, vrachtwagenroute richting Turda. Door de buitenwijken van Cluj de richtingborden Turda volgen.
In Turda door het mooie centrum tot de rotonde en hier richting Sebes rijden. Over de brug van de Aries, daarna eerste weg rechts richting Mihai Viteazu.
Na dit dorp bij het bordje 'Cheile Turzii' rechtsaf via het dorpje Cheia tot aan het riviertje Hasdate en Cabana Cheile Turzii.
Hier de auto parkeren en te voet via de camping en langs de linkeroever het riviertje stroomopwaarts door de kloof volgen. U steekt via houten bruggetjes enige malen het riviertje over.
In deze prachtige kloof met kalkstenen wanden van ca 100 m hoog, waar alpinisten hun oefen-routes voor bergklimmen hebben en de in Europa zeer zeldzame steenaren-den een horst aan de steile rotswand hebben gebouwd en regelmatig boven de kloof rondcirkelen, treft men aan weerszijden een grot.
Deze is vrij te betreden (denk wel aan goed schoeisel en zaklampen). In deze grot hebben ooit twee broers tot hun dood geleefd, omdat ze door de toenmalige heersers gezocht werden. Meerdere pogingen hen te overmeesteren mislukten steeds vanwe-ge de hoge onneembare positie, die meerdere krijgers met een dodelijke val in de kloof moesten bekopen.
De wandeling door dit geo-botanische reservaat en natuurmonument met meer dan duizend soorten planten -waaronder de zeer zeldzame wilde knoflook (komt alleen nog hier en in Turkmenistan voor) en zeldzame vlindersoorten- deel uitmakend van het Trascau-gebergte, duurt ongeveer 2 uur enkele reis.
Aan de andere zijde kunt u in een sousterrain een 2 literfles Cola of andere limonade kopen om de dorst te lessen.
Weer terug bij het beginpunt kunt u iets eten of drinken op het terras van  Cabana Cheile Turzii, eventueel verder wandelen door de bossen naar een water-valletje en het meertje Ciucas. Als u de vallei volgt tot het riviertje Hasdate uitmondt in de rivier Aries en dan via de brug van het smalspoor-treintje Mocanita oversteekt komt u in het dorpje Moldovenesti.
U kunt terugrijden naar de camping via een prachtige route:
Terugrijden naar de doorgaande weg en dan rechtsaf slaan en de mooie Ariesval-lei verder door rijden (denk er aan, voor de onbewaakte spoorwegovergangen van het bergsmalspoortje te stoppen) tot Cabana Buru (bord rechts van de weg), om hier op het terras van dit voormalig oord van plezier van de communistische partij-bonzen iets te drinken.
Daarna de weg vervolgen tot Buru en de eerste weg rechtsafslaan richting Iara/Luna de Sus.
Ongeveer halfverwege kunt u, als de tijd dit nog toelaat, in het dorp Baiesoara linksafslaan naar het skigebied van Muntele Baiesoara.
Daarna de weg weer vervolgen en na het dorp Luna de Sus op de T-splitsing  bij de politiecontrole-post linksaf naar Gilau terugrijden naar Camping Eldorado.
 

WAT IS ER ZOAL TE ZIEN?

Gilauer Karpaten met drie trapsgewijs gelegen stuwmeren, waar alle soorten van watersport zijn toegestaan. Met de auto kan men een rondrit langs de meren maken (toekomstige touristische route, ca. 4-6 uur).

Belis-meer, waar men met een ronvaartboot een tocht van ca. één uur kan maken. Bij lage waterstand kan men een gedeelte van de toren van het oor-spronkelijke dorp Belis boven water zien uitste-ken. Ook verhuur van waterfietsen en roeiboten.

Waterval van Rachitele (korte dagtocht).

Apuseni-gebergte, uniek karstgebied met zeer vele (druipsteen-) grotten, waaron-der met ijsglet-sjers, onderaardse riviertjes, watervallen en prachtige kloven.

Valea Chrisului, Padis (o.a. ijsgrot) en de Berengrotten.

Zoutbaden van Cojogna (Dode Zee-effect).

Turda-kloof. Unieke flora (o.a.wilde knoflook).

Turda. Zoutmijn en zoutmeren uit de Romeinse tijd. Weerkerk.

Sigisoara, prachtig origineel gebleven "Anton Pieck"-achtig om-muurd Saksisch cita-delstadje op een heuveltop, met geboortehuis van Vlad Tepes (Dracula), 14de eeuwse klokkentoren, weerkerk, interes-sante musea, etc..

Weerkerk van Biertan. Mooiste weerkerk van Roemenië.

Zoutmeer van Sovata en zoutkoepels van Praidt. Bicaz kloof en Lacu Rosi.

Het vrolijke kerkhof in Sapinta

Fagaras-gebergte, met gondelkabelbaan (ca. 2.500 m).

Prachtige fresco's van de kloosterkerken in de Maramures en Molda-vië (Bucovina: Humor, Voronet, Sucevita,Moldovita en Arbore).

Stad Cluj met dagelijks 3 lokale markten, botanische tuin, etno-grafisch museum, park, prach-tige oude bouwstijlen, oude stadswal-len, enz.

Bogliis. Thermaalbad. Route: Cluj-Zalau-Simlei Silvana-Nusfala, rechtsaf naar Bogliis.

Cîmpeni, Ariesvallei, ri. Alba Iulia: goudmuseum.

Roga, goudmijn.

Porolissum. Ex Romeinse stad-ruďne's. Route: Cluj-Zalau-Octelu Porolissum. Asfalt tot Porolissum.

Dit is zomaar een greep uit de vele mogelijkheden.
Informatie kunt u ook inwinnen bij het Roemeens Verkeersbureau, Weteringschans 183, 1017 XD Amsterdam,tel/fax 020-6239044.
Aanbevolen lectuur: reisgidsen Dominicus en Kosmos over Roemenië.

Roemenië heeft een unieke flora en fauna (o.a. unieke beukenbos-flora, bruine beren, wolven, lynxen, marters, otters, steenarenden, zwarte ooievaars, ijsvogeltjes, roofvogels, vele soorten vlinders, enz.).
In de maand juni is de natuur op zijn mooist, alle bloemen bloeien dan uitbundig en de velden zijn dan met een bloementapijt bedekt, in de bergen vindt men dan o.a. velden met orchidëen.

* Op de camping is er mogelijkheid:

  1. Onder leiding van ervaren gidsen dagtrips en meerdaagse trips te maken met eigen auto of per bus.
  2. Vanaf de camping een tocht te maken met een originele boerenwagen.
  3. Paardrijden.
  4. Kajaks te huren.


DYR Online - Directorul tau web cu transfer de page rank director web, catalog firme, anunturi, stiri Inscrie-te in TOP !

Cazare Gilau   Promovare Web   Webconnect   Diand